De opleiding

Als leerling verpleegkundige word je opgeleid om na je diplomering zelfstandig de totale verpleegkundige- en psychosociale zorg te kunnen verlenen aan patiënten. Als verpleegkundige verleen je zelfstandig en professioneel verpleegkundige zorg aan verschillende catagoriën zorgvragers van alle leeftijden. Je kunt aan de slag in de thuiszorg, bij een psychiatrisch ziekenhuis, in de verstandelijk gehandicaptenzorg, in een algemeen ziekenhuis of in een verpleeghuis. De verpleegkundige werkt nauw met verschillende diciplines zoals artsen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten. Als gediplomeerd verpleegkundige coördineer je de zorg van een patiënt en stel je zijn verpleegplan op. Ook geef je voorlichting. De opleiding tot MBO-verpleegkundige kent de onderdelen Coördinatie en continuiteit van zorg, Preventie en gezondheidsvoorlichting en verplegen van zorgvragers. In de opleiding leer je mensen in complexe zorgsituaties te begeleiden, verzorgen en verplegen.

BOL/BBL

De MBO- verpleegkundige opleiding heeft twee keuzevarianten. De BOL variant ( school in combinatie met stage) en de BBL variant ( werken en school).

Het ROC geeft competentiegericht onderwijs volgens de methode van het Leids Onderwijs Model. De leerling gaat praktisch en competentiegericht leren, je werkt aan een samenhangend geheel van gedrag, houding en vaardigheden die je in de beroepssituaties nodig hebt. Een studieloopbaanbegeleider reikt leermethoden aan om je zelfstandigheid te bevorderen. Als beginnend beroepsbeoefenaar leer je je eigen mogelijkheden kennen, leer je wat het beroep inhoud en leer je je eigen leerproces aansturen. Eigenlijk leer je eigen verantwoordeliikheid nemen met als doel een effectieve studievoortgang. In de praktijk kun je je vakbekwaamheden (competenties) oefenen en door middel van feedback (mondeling of schriftelijk) ga je de competentiebeheersing tonen. In het ziekenhuis wordt je begeleid door werkbegeleidsters en een praktijkbegeleidster. Aan de hand van opdrachten en studievaardigheden wordt je getoetst en hierdoor wordt je begeleid tot een volwaardig verpleegkundige.

Generiekejaar

In de generieke fase leer je de algemene beroepsvaardigheden die je in alle zorgsituaties en voor verschillende groepen zorgvragers nodig hebt, b.v. wassen, persoonlijke verzorging, bed opmaken en rapporteren. Deze fase vindt grotendeels plaats op school met stageweken in het ziekenhuis. Deze fase duurt 6 maanden en is bedoeld om kennis te maken met het vak verpleegkundige. Zowel voor school, ziekenhuis en leerling is dit een fase waarin je kan kijken of je het leuk vind en er geschikt voor bent. Deze fase kenmerkt zich ook door hetzelfde programma voor de opleidingen: verpleegkundige, verzorgende, doktersassistent en maatschappelijk medewerker zorg. Doordat de leerstof hier nog met elkaar overeenkomt, kan je nog veranderen binnen deze 4 opleidingen. Na deze fase volgt er wel een eigen specifiek programma voor elke opleiding al zijn in sommige opleidingen veel overeenkomsten.

Je moet kunnen beschikken over goede communicatieve vaardigheden, samen werken, klantvriendelijkheid, deskundigheid, discipline en stressbestendig zijn en dit geld voor alle 4 de opleidingen.

Andere opleiningen

Als doktersassistent ondersteun je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek en behandeling van patiënten. Ook ondersteun je hem op administratief gebied. Door jouw hulp kan de arts zich volledig op de zorgvraag van de patiënt richten. Je hebt veel contacten met patiënten en verder kun je zelfstandig medische deelhandelingen uitvoeren.

Een opleiding tot verzorgende leidt je op tot verzorger binnen de gezondheidszorg. Het doel van verzorgen is de zorgvrager zoveel mogelijk te ondersteunen in zijn algemene dagelijkse behoefte waar hij dit zelf niet meer kan en daarnaast het verbeteren of in stand houden van de kwaliteit van leven van de zorgvrager.

Een opleiding tot verpleegkundige heeft veel overeenkomsten met die van verzorgende maar er zijn wat extra taken bij die zich vooral richten op de coördinerende houding. Je leert zelfstandig werken en collega’s aansturen. Je coördineert en organiseert de zorg rondom de zorgvrager en vandaaruit bepaal je je verpleegkundig handelen.

Ook heb je nog kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering.

Een opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg leert je meer ondersteuning geven aan mensen met een beperking en hulpbehoevend zijn. Je werkt als begeleider of groepsleider in een activiteitencentrum of woongroep. Je werkt vaak in de gehandicaptenzorg, ouderenzorgen geestelijke gezondheidszorg.