Evidence Based Practice

De term Evidence Based Practice klinkt al best mooi. Als iemand tegen jou zou zeggen ik ga even Evidence Based Practice aan het werk denk je al gouw: doe maar dat klinkt goed, maar wat houdt het nou precies in?

EBP is op een gewetensvolle, expliciete en oordeelkundige manier gebruik maken van de nieuwste en beste onderzoeken (bewijsmateriaal) om de juiste zorg te bieden aan een zorgvrager. Daarbij hou je ook rekening met de voorkeur en wensen van de zorgvrager.

Dat betekend dus dat jij als verpleegkundige bekwaam moet zijn in de nieuwe handelswijze. Ben je dat niet dan zal je geschoold moeten worden zodat je weer helemaal bij bent in de nieuwe of vernieuwde handelingen.

 

Het schema hierboven geeft aan waar het om draait bij EBP. EBP is het midden waar alle drie de rondjes bij elkaar komen.

Kort gezegd kijk je naar onderzoeken. Daar komen een aantal behandelingen uit. Vervolgens kijk je naar de voorkeur van de patiënt en naar de bekwaamheid (klinische expertise). Alles bij elkaar opgeteld kom je tot een beste handelswijze en pas je die toe.

Ontstaan

Overal en altijd zal er gezocht worden naar manieren om de zorg kwalitatiever en efficiënter te maken. EBP is een van die vooruitgangen en is nu een wereldwijd verspreide handelswijze.

Er wordt voor het eerst in 1992 gesproken over evidence based op de McMaster’s Universiteit, Hamilton, Canada. Daar probeert de evidence based beweging de kwaliteit van medische zorg te verbeteren. Dat willen ze doen door hun handelen te baseren op het best beschikbare bewijs (wetenschappelijk onderzocht). Zo ontstond EBP.

Ontwikkeling

In eerste instantie had men het over evidence based medicine of evidence based nursing maar omdat evidence based werken zo breed toepasbaar is wordt er een vaste term voor gekozen evidence based practice. Juist omdat EBP toepasbaar is op allerlei verschillende disciplines is het vanuit Hamilton over de hele wereld verspreid. In Nederland werken heel veel ziekenhuizen tegenwoordig met EBP.

Professionalisering

EBP heeft ook gezorgd voor een professionalisering in de zorg. Zoals hierboven al een keer benoemd moet je er als zorgverlener voor zorgen dat je op de hoogte bent van de nieuwste handelswijzen en bekwaam blijft. Hierdoor blijft iedereen in de zorg bij de tijd en is het niet zo dat als je 40 jaar geleden je diploma hebt gehaald je nog steeds met sterkverouderde handelingen aan komt.